Regering-Ortega: ‘maar 4 procent werkloos’

Gegoochel met cijfers en statistieken. Dat is het favoriete speeltje van presidentsvrouw Murillo. Deze keer zijn het de werkloosheidscijfers, gepresenteerd door de Nationale Bank . Wie in dit land gelooft dat maar 4 procent van de werkende bevolking werkloos is? En toch, dat is wat Murillo beweert. En het is mogelijk als je alle mensen meerekent die maar 1 uur per maand werken. Dat doet dus Inide, het Nationaal Instituut voor Informatie over Ontwikkeling, zonder te laten weten waarop de cijfers zijn gebaseerd.
Volgens een bron van Confidencial zou Ortega verboden hebben dat Fideg (Fundación Internacional para el Desafío Económico Global) en Cosude (Agencia Suiza para el Desarrollo y la Cooperación) de werkelijke cijfers zouden publiceren. De cijfers van Fideg van het afgelopen jaar meldden een armoede-percentage van 39 procent.

De armen in Nicaragua leven vooral op het platteland: van de 1,7 miljoen armen leven er 1,2 miljoen op het platteland. Arm zijn volgens dARMOEDE kleineze cijfers betekent dat je dagelijks minder dan 51 cordobas te besteden hebt. (1 euro = 30 cordobas). De Wereldbank meldt in zijn ‘Diagnose over Nicaragua’ van juni dit jaar dat de gemiddelde  inkomsten per hoofd van de bevolking 161 dollar per maand bedragen (Foto armoede: Confidencial). Het gemiddeld onderwijsniveau van de werkende bevolking is 7,1 jaar, dat wil zeggen tot 1 jaar middelbare school.
De bevolking is relatief jong volgens de Wereldbank: bijna 43 procent zit in de leeftijd tussen 25 en 65 jaar, 21 procent tussen de 15 en 24 jaar. Overigens stammen de laatste officiële gegevens van de regering over de bevolking en de armoede uit het jaar 2005.

 


Bijdrage