Gejongleer met armoedecijfers

 

Een week geleden presenteerde de Centrale Bank van Nicaragua cijfers over de armoede in zijn ‘Rapport over Armoede en Ongelijkheid. De ‘algemene’ armoede zou verminderd zijn met 4,7 procent, van 29,6 naar 24,9 procent. De ‘extreme’ armoede zou zijn gedaald met 1,4 procent naar 6,9 procent. Daarvoor gebruikte de Bank het consumptieverbruik: bij ‘extreme’ armoede ARMOEDE kleinzou dat 1,06 dollar per dag zijn en bij de ‘algemene’ armoede 1,73 dollar per dag. De Economische Commissie voor Latijns-Amerika  definieert die met respectievelijk 2,50  en 4,00 dollar per dag en dat zou heel andere cijfers opleveren. Volgens de economisch deskundigen Adolfo Acevedo en Nestor Avdendaño is de door de regering gebruikte methode dubieus door de armoede te meten via het verbruik van het aantal kilocalorieën. Dat zou naar hun mening eerder moeten gebeuren door de meting van de capaciteit van de nicas om inkomen te genereren. (Foto: Armoede in Nicaragua)
Het lijkt erop dat de regering-Ortega maar al te graag positieve geluiden wil laten horen. Met name de vrouw van Ortega, Murillo, is daar een meesteres in, via haar dagelijkse praatjes voor tv en radio.


Bijdrage