Een superoudje van 112 jaar

Clemencia López heeft haar hele leven gewoond in een afgelegen gemeenschap. Ze was daar vroedvrouw en ze vertelt dat ze is opgeleid door een dokter uit de VS bij gebrek aan verpleegkundigen en artsen. Ze leeft alleen, maakt manden voor de verkoop om te kunnen eten en is naar alle waarschijnlijkheid de alleroudste vrouw van Nicaragua. Ze zou misschien de oudste vrouw van de wereld kunnen zijn nadat een maand geleden de 117-jarige Italiaanse Morano is gestorven. Ze hoort tot de superoude mensen en zo wordt je volgens de Puertas Azules-Esteli, Nicaragua. 28/04/2017.Clemen Lopez, probablemente la mujer mas lonjeva de Nicaragua con 113 años de edad cuenta con lucidez su vida a la revista Magazine. Oscar Navarrete/ LA PRENSA.definitie genoemd als je meer dan 110 jaar oud bent. Van de mensen die honderd worden, zou slechts één op de duizend ‘superoud’ worden. (Foto: Clemencia in haar huis)
Volgens haar identiteitsbewijs  is Clemencia López Dormuz geboren in 1904 in de gemeenschap Puertas Azules (Blauwe Deuren), gelegen op zo’n 30 kilometer van de de grote stad Esteli in het noorden van het land. Ze leeft daar nog steeds. Om er te komen moet jeeen steile helling op van stenen en klei. Het levert een landschap op begrensd door de kleur groen en gigantische bomen, met veel lawaaai van vogels die je lijken te verwelkomen. Aldus het verhaal in het tijdschrift Magazine van de krant La Prensa.

Puertas Azules-Esteli, Nicaragua. 28/04/2017.Clemen Lopez, probablemente la mujer mas lonjeva de Nicaragua con 113 años de edad cuenta con lucidez su vida a la revista Magazine. Oscar Navarrete/ LA PRENSA.

Clemencia zegt dat ze 14 kinderen heeft gehad en dat er een aantal zijn gestorven. Volgens familieleden zijn er nog twee kinderen in leven.

Nicalog zal tot 5 juni niet verschijnen. Ik ben tot die datum in Nederland.

 

 


Bijdrage