‘Geloof in de duivel is misdadig’

Nog steeds is er beroering over de moord op een vrouw die op een brandstapel werd ‘geofferd’. Het ontbrak er nog maar aan dat VROUW VERBRANDde daders niet opgepakt zouden worden (Foto: El Cortezal, de plek van de verbranding). De vrouw werd ervan beschuldiigd door de duivel bezeten te zijn. De protestantse dominee van een groep die zich de ‘Hemelse missie’ noemt, wilde samen met een aantal gelovigen de ‘bevrijding’ bewerkstelligen door haar op een brandstapel te gooien. Daaraan voorafgaand was ze zes dagen vastgehouden met de handen en voeten vastgebonden. De vrouw overleed uiteindelijk in het ziekenhuis Lenin Fonseca in Managua.
De ‘gelovigen’ in El Cortezal willen niet praten met de journalisten van La Prensa. De kerk is gesloten sinds de verbranding.
Voor Muriel Gutiérrez Herrera is deze kwestie gerelateerd aan ‘de vrouwenhaat die verbonden is aan het machisme vanVROUW VERBRAND, kerk de maatschappij’. Ze is een jonge activiste die werkt in Gaviota, een organisatie die de mensenrechten verdedigt in de Cariben (Foto: de kerk van El Cortezal).
De theologe María López Vigil verklaarde in een reactie op het gebeurde dat het geloof in een duivel ‘crimineel’ is. Vigil: ‘Het is gebaseerd op de mythe dat de duivelse eigenschappen vooral worden toegeschreven aan vrouwen die dus veel meer dan de mannen lijden aan de gevolgen van dit fanatisme’. Volgens Vigil ligt de wortel van dit machisme in de eerste bladzijde van de bijbel die gelezen wordt als geschiedenis en als goddelijke openbaring en niet als een mythe van de Hebreeuwse cultuur.Vrouw verbrand, affiche
Bijgaand een affiche, vol met taalfouten, in de kerk van El Cortezal: de leiders roepen de gelovigen op om deel te nemen aan een bijeenkomst in de kerk.

 


Bijdrage