Op je 14e al twee kinderen en ander nieuws

Ze heet Eva en werd op haar negende door haar stiefopa verkracht en werd een van die 1066 meisjes jonger dan 14 die een kind baarde. Daarna overkwam haar vóór haar 14e jaar opnieuw een zwangerschap. Geen opleiding, geen toekomst. De meisjes eva-huisworden door de staat aan hun lot overgelaten, ook door de regering die door Ortega ‘solidair en socialistisch’ wordt genoemd. Het is een schaamteloze politiek die ook met het aantreden van de zogenaamde ‘progressieve’ regering in 2007 werd voortgezet (Foto: het ‘huis’ van Eva).
Het Instituut Medicina Legal meldde in 2015 dat 64 procent van de 5596 gevallen van verkrachting betrekking had op meisjes van 0 tot 13 jaar.

Herverkiezing president en fraude: op 6 november werd Ortega voor de derde achtereenvolgende keer gekozen tot president. Dat was eigenlijk illegaal, maar door een frauduleuze beslissing van het parlement mogelijk gemaakt. Nog frauduleuzer was het feit dat de oppositie door Ortega en zijn Kiesraad werd verboden. De enige partij die nog weerstand had kunnen bieden, PLI, werd namelijk verboden verklaard. De opkomst was erg laag, zo’n 72 perocent van de kiezers liet het afweten. Verder had Ortega iedere onafhankelijke waarneming verboden.
Economie stabiel: de directe buitenlandse investeringen en de binnenkomst van de remesas (geld van nicas in het buitenland naar hun families) leverden een grote bijdrage aan de stabiliteit.
migrantenOorlog aan de migranten: de regering verklaarde de oorlog aan de vele migranten die bij de grenzen met Costa Rica en Honduras verbleven. Cubanen, Haitianen en Afrikanen wilden via de grens Peñas Blancas in Nicaragua naar de VS oversteken (Foto: migranten aan de grens met Costa Rica). De oorlog aan de migranten bleek ook uit de behandeling van de onderwijzeres Nilamar Aleman uit San Juan del Sur. Haar medeleven met een Congolese vrouw en haar kind leverde haar alleen gevangenschap op. Het enorme protest van burgers leidde tot haar vrijlating en maakte haar tot een nationaal symbool van solidariteit.
Verzet tegen Kanaal: De boerenbeweging, geleid door de boerin Francisca ‘Chica’ Ramírez (Francisca Ramírez), eiste de intrekking van de Kanaalwet en vrije verkiezingen. In totaal vonden er 82 protestmarsen plaats die een brute en zich escalerende onderdrukking opleverde van Politie en Leger. Gevolg: een ‘gemilitariseerd land met 50 piketten die alle toegangen naar de hoofdstad afsloten. De auto’s van Ramírez werden in beslaggenomen en pas na grote protesten teruggegeven. Het leverde een politieke nederlaag op voor het  regiem van Ortega.
Uitzetting van buitenlanders: sinds Ortega aan de macht is gekomen (2007), zijn 25 buitenlanders uitgewezen. Het meest opvallend was de uitwijzing van activisten van de ‘Caravana Mesoamericana’ die boeren van de anti-kanaal beweging wilden leren hoe ze efficiente ovens zouden kunnen fabriceren.
De ontbossing en de milieu-crisis: de verwaarlozing door een regeringsinstituut zoals MARENA, de ontbossing en de klimaatverandering zijn verantwoordelijk voor een milieucrisis. Het gaat om de vernieling van bossen en natuurreservaten door de groei van de landbouwgrens en de actie van houthandelaren die de verlengde droogte verergden. De regering antwoordde met een herbebossingscampagne die door de wetenschapper en deskundige Jaime Incer Barquero werd betiteld als een lachtertje.
chocolatitoInternationaal sportsucces: de bokser Román ‘Chocolatito’ González werd voor de vierde keer wereldkampioen, deze keer in de klasse 115 pond van de ‘Consejo Mundial de Boxeo’ (CMB). Hij werd voor de derde achtereenvolgende keer Atleet van het Jaar in Nicaragua.

 


Bijdrage