Regering wijst milieu-onderzoekers het land uit

Na ze 48 uur gevangen te hebben gehouden op een onbekende plaats, werden ze uiteindelijk in alle stilte het land uitgezet bij de grens met noordelijk buurland Honduras en zuidelijk buurland Costa Rica. Het gaat om zes jongeren (Mexicanen, een Argentijn, een Spanjaard en Costaricanen) die behoren tot de internationale groep die zich ‘Midden-Amerikaanse Karavaan’ noemt. Ze wilden boeren van de ‘anti-Kanaal groep’ leren om meer efficiënte ovens te gebruiken en werden gesteund door Francisca Ramirez, coördinatrice van de ‘Consejo Nacional en Defensa de Nuestra Tierra, Lago y Soberanía’, de belangrijkste anti-Kanaal beweging in Nicaragua.
De Politie zwijgt als het graf over de arrestatie en beantwoordt geen vragen om opheldering van ambassades en groepen voor de Menserechten. Ortega en de Politie beschuldigden de jongeren ervan dat ze met explosieven bezig waren en zouden behoren tot de Mexicaanse verzetsgroep die zich ‘Zetas’ noemt. Niettemin, volgens de Nica-mensenrechtengroep Cenidh heeft de Politie geen enkel explosief laten zien. Als daar wél sprake van was geweest, zou de groep volgens Cenidh zeker niet zijn vrijgelaten door Ortega. De Mexicaanse ambassade in Nicaragua toonde zich bezorgd, maar wilde geen uitspraken doen over de kwestie zolang niet helemaal duidelijk is wat er is gebeurd met de groep.
KEIZERSpotprent Molina: De keizer (Ortega) is zenuwachtig en zegt: ‘Neem ze mee! Omdat ze terrorist zijn, omdat ze onrust veroorzaken, omdat ze de vrede en de orde verstoren, omdat ze jongeren zijn, omdat ze vreemdeling zijn, om wat voor reden dan ook, maar neem ze in ieder geval mee!!’


Bijdrage