Zesduizend Cubanen aan de grens

Crisis in de Midden-Amerikaanse samenwerking. Nicaragua, dat wil zeggen Ortega, blijft keihard tegen een akkoord over de zesduizend Cubanen die aan de grens tusen Nicaragua en zuidelijk buurland Costa Rica verblijven. Het probleem van de migranten uit Cuba die via Panama tot de grens met Nicaragua zijn gekomen, bestaat al sinds 14 november en is alleen maar ernstiger geworden. De president van Costa Rica besloot CUBANEN 19-12-2015 Costa Rica abandona participación política del sSICA organismo ante intransigencia del gobierno de Ortegadaarom het SICA, Midden-Amerikaans samenwerkingsverband, te verlaten omdat Ortega weigert mee te werken aan een oplossing. De nica-president vindt dat de VS hun politiek van gemakkelijke toelating van Cubaanse migranten moeten veranderen. (Foto: De Midden-Amerikaanse leiders, zonder Nicaragua)
De SICA-vergadering van afgelopen vrijdag, 18 december, waar de kwestie van de Cubanen werd besproken, werd geboycot door Nicaragua. Samen met Guatemala en Belice werden de VS opgeroepen een oplossing te bieden voor de onmiddellijke doorgang van de Cubanen naar de VS.
Achtergrond van de opstelling van Ortega is dat hij de politiek van de Castro’s in Cuba ondersteunt en daarin past niet dat er blijkbaar zoveel Cubanen zijn die hun land willen verlaten. Overigens worden ze niet tegengehouden door de Castro’s en dat maakt de opstelling van Ortega wat raadselachtig.


Bijdrage