Negen van de tien vrouwen voelen zich lastiggevallen op straat

‘Ik stond bij de bushalte en een man ging tegenover me staan. Hij had het idee dat ie de vrijheid had om me welk soort obsceniteit dan ook in het gezicht te slingeren. Ik stond er verlamd bij en keek om me heen of er mensen in mijn buurt waren zodat ik me niet alleen zou voelen’. Dat vertelde de 26-jarige ingenieur Kenia Navas aan een journalist van Confidencial. Ze was op weg naar haar werk toen het gebeurde.
Het verhaal komt uit een onderzoek van OCAC (Observatorio contra el Acoso Callejero) dat gehouden werd onder ruim 900 vrouwen in de leeftijd tussen 14 en 55 jaar, wonend in stedelijke gebieden. Negen van de tien zegt lastiggevallen te worden op straat en ruim 60 procent zegt fysiek te zijn belaagd en achtervolgd door mannen. Dat gaat verder dan bijvoorbeeld de uitdrukking ‘lekker ding’ die ook hier gebruikt wordt. De overgrote meerderheid van de vrouwen reageert passief op deze benadering door mannen en ontvlucht ze. Velen gaan zich anders kleden, maar er zijn er ook die de confrontatie aangaan. In dat geval worden de mannen bang zeker als gedreigd wordt met de politie. Dan beginnen ze zich te verontschuldigen want ze willen ook niet dat hun vrouw of familie er iets over horen.
vrouwen

 

‘Als jullie er eentje lastigvallen, antwoorden we met zijn allen’

 


Bijdrage