Dichter Ernesto Cardenal in ziekenhuis

De 90-jarige priester-dichter Ernesto Cardenal kwam met een zware griep terugvan een reis door Duitsland en werd onmiddellijk opgenomen in een ziekenhuis in Managua. Zijn toestand is stabiel.
Hij is bekend vanwege zijn bijdrage aan de opstand tegen dictator Somoza en ook omdat hij op het eiland Solentiname een dichterskolonie van plaatselijke boeren heeft opgericht in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.
Cardenal is de schrijver van ‘Epigramas’, ‘Canto cósmico’, ‘Oración por Marilyn Monroe’ y ‘La Revolución perdida’ (De verloren Revolutie). Dat laatste boek is een kritische beschrijving van zijn eigen deelname aan de sandinistische revolutie die hij uiteindelijk als ‘verloren’ heeft beschouwd door onder andere het autoritaire optreden van met name Ortega en andere leiders.
Hij heeft verschillende onderscheidingen gekregen, zoals de Prijs Reina Sofia 2012 en de Franse Orde van het Legioen van Eer.


Bijdrage