‘Nica-regering niet transparant genoeg’

De regering van de onwettig gekozen Ortega gaat dit jaar 3 miljoen VS-dollars mislopen die normaal gesproken behoren tot de bilaterale samenwerking. De VS vindt de regering fiscaal gezien niet transparant genoeg en past de ‘transparantie-waiver’ toe. Het gevolg kan ook zijn volgens nica-ondernemers dat het internationale imago van Nicaragua schade oploopt als het gaat om investeringen. Het besluit werd gisteren bekend gemaakt door Phyllis Powers, de VS-ambassadrice in Nicaragua. Ze zegt dat in het oordeel ook meewegen de ‘onregelmatigheden’ tijdens verkiezingen sinds 2008.
De ‘waiver’ is zoiets als een certificaat dat de regering van de VS ieder jaar al of niet toekent. De ene gaat over fiscale transparantie en daarbij speelt ook een rol de weinig doorzichtige manier waarop de Venezolaanse petrodollars worden beheerd. De andere ‘waiver’ heeft betrekking op de kwestie van de in de jaren 1979 tot 1990 geconfisqueerde eigendommen van VS-burgers en dat certificaat zou ingrijpender zijn voor Nicaragua. De vraag is nu of de nica-regering volgens de VS genoeg zijn best heeft gedaan tot nu toe in de teruggave van die bezittingen. Als dat oordeel negatief uitvalt, spreekt de VS zijn veto uit over leningen door de Interamerikaanse OntwikkelingsBank en over een nieuw contract met het IMF.

De regering-Ortega heeft officieel de afgelopen tijd niet gereageerd op alle geruchten over de ‘waivers’ en evenmin op het besluit. Wél heeft vicepresident Halleslevens, de voormalige legerchef, de VS opgeroepen het certificaat toe te kennen, omdat vooral het ‘volk’ getroffen zou worden en niet de regering. En, inderdaad, de drie miljoen dollar lopen volgens de ambassade van de VS via ngo’s die met projecten van nica-burgers werken.
De bisschoppen en ondernemers zijn van mening dat Ortega de ‘schuldige’ is van het VS-besluit.
Twee FSLN-magistraten van de Hoge Raad zien het besluit als weinig ingrijpend, want het zijn maar drie miljoen dollar. Bovendien wordt het besluit gezien als ‘imperialistisch’ en de VS kan beter eerst naar zijn eigen transparantie kijken, is hun commentaar.
De ministers van Buitenlandse Zaken van ALBA riepen op om de VS-organisatie USAID uit te wijzen. De hulporganisatie zou ‘de politieke stabiliteit van een land aantasten en organisaties en media van de oppositie financieren’. De minister van Buitenlandse Zaken van Nicaragua meldde vreemd genoeg niks te weten van de oproep.
ALBA is een samenwerkingsverband van Cuba, Ecuador, Dominicaanse Republiek, Nicaragua en Venezuela.


Bijdrage