Het Rood-Zwart illegaal in campagne

Sinds de regering-Ortega aantrad in januari 2007, is het roodzwart van de FSLN steeds meer het straatbeeld gaan domineren. En ik mofsln-lantaarnpaalklet zeggen, meer dan het rood in de tijd van de corrupte ex-president Arnoldo Alemán. Dat rood is de kleur van de PLC-vlag en die partij had het dan over ‘rojo sin mancha’ (rood zonder een vieze vlek).
Vorig jaar reisde ik van Jinotega naar San Juan del Norte. Een deel van dat traject, een fantastisch geasfalteerde weg in the middle fsln-enacalklof nowhere, was door de presidentsvrouw omgedoopt tot de toeristische route Augusto Sandino. De generaal-rebel heeft in dit gebied in de jaren twintig van de vorige eeuw met zijn legertje gevochten tegen de bezettende macht van de VS-mariniers. Alle palen langs deze weg waren roodzwart geschilderd. Zo is dat ook gegaan met bijna alle palen in Masaya en op vele andere plaatsen. Daar is fsln-alcaldia-diriomogoed over nagedacht in de sectie communicatie van de presidentsvrouw, leidster van de verkiezingscampagne van de FSLN en dominant in regerinsgszaken. Dat laatste mag niet volgens de grondwet en is dus een delict.

Maar het gaat niet alleen om het straatbeeld. In de openbare gebouwen van ministeries, ziekenhuizen, gemeentehuizen enzovoorts fsln-alcaldia-masayaklen op de enorme borden met president Ortega is de verkiezingscampagne begonnen. Dat mag pas vanaf 20 augustus. Ook de inschrijving van kinderen op de scholen ontsnapt niet aan de aandacht van de FSLN. Ze zijn er met hun voor alle mogelijke gelegenheden apart gemaakte t-shirts en het doel is duidelijk. De zittende president moet herkozen worden. En dat is verboden.
ortega-rotulo-2011-cambioklDe grondwet is duidelijk. Je mag niet twee keer na elkaar gekozen worden. Welk decreet dan ook en van wie dan ook, of welke uitspraak dan ook zoals die van de vijf FSLN-magistraten uit de Hoge Raad, doet daar iets aan af.
Ambtenaren zijn schriftelijk opgeroepen om propaganda te maken voor de president en mocht je dat liever niet doen, dan kun je altijd nog ontslagen worden. De media spraken van ‘pan por voto’, brood in ruil voor stemmen.
fsln-t-shirtIk verbaas me dagelijks hoe de grondwet tot een stuk natte krant wordt gedegradeerd. Het is een gewoonte geworden van de FSLN en geen enkel protest uit welke hoek dan ook geldt. De door de FSLN benoemde landelijk  toezichthouder (fiscal) fsln-vlag-op-schoolvoor de verkiezingen zegt dat hij nergens verkiezingspropaganda ziet. Het lijkt erop dat hij daarom ook is aangesteld, om niks te zien. En dan nog dit: die campagne moet kapitalen kosten en niemand weet waar dat geld vandaan komt. Vermoedelijk uit de petrodollars die president Chávez overhevelt naar president Ortega. Is dat later een staatsschuld of gewoon privé-kapitaal?


Bijdrage